Online συμβουλευτικη & ψυχοθεραπεία

για να δείτε το πρόγραμμα online συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης που προσφέρουμε, πατήστε εδώ.
από τα χθεσινά “Νέα”

Πολεμούν την Κατάθλιψη με Ψυχοθεραπεία online:

Μελέτη έδειξε πως η ψυχανάλυση μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν απαιτείται επαφή με τον θεραπευτή και ο ασθενής δεν χρειάζεται φυσικά να ξαπλώσει στον καναπέ, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η ψυχοθεραπεία ον λάιν, κατά την οποία ασθενής και θεραπευτής επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet και όπως επισημαίνεται η μέθοδος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση την παραδοσιακή ψυχανάλυση. Είναι απολύτως λειτουργική όμως, με τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας και για μια συγκεκριμένη ασθένεια, την κατάθλιψη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 297 ασθενών. Από αυτούς, οι 149 ακολούθησαν μια θεραπεία ον λάιν και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας. Στο τέλος του τετράμηνου πειράματος, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή τους δήλωσε βελτίωση, ενώ στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα είδε μόνο το 24% των ασθενών. Τέσσερις μήνες αργότερα, η διαφορά διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο: Στην ομάδα ον λάιν το 42% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δεύτερη ομάδα ήταν 26%.

Οι συνεδρίες
Η καθεμία από τις 10 συνεδρίες ον λάιν διαρκεί 55 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα θεραπευτής και ασθενής επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω των πληκτρολογίων τους. Η ομάδα των Βρετανών επιστημόνων που πραγματοποίησε την έρευνα επισημαίνει ότι στο τέλος κάθε συνεδρίας ο ασθενής μπορεί να έχει στη διάθεσή του ολόκληρο το κείμενο της συζήτησης με τον θεραπευτή του, γεγονός που του επιτρέπει να βλέπει από «απόσταση» και να επεξεργάζεται τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. «Η θεραπεία μέσω υπολογιστή μπορεί να φανεί χρήσιμη μόνο εάν υπάρξει άμεση επαφή ανάμεσα στον ασθενή και τον θεραπευτή τουλάχιστον στην αρχική φάση ή κάποια στιγμή στη συνέχεια», σχολιάζει στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο Ενρίκο Μολινάρι, καθηγητής Ψυχολογίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Ο Ιταλός καθηγητής επισημαίνει επίσης ότι πρέπει να μελετηθούν οι παράπλευρες συνέπειες της συγκεκριμένης μεθόδου ψυχοθεραπείας. «Ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός ότι όλο και πιο πολλά πράγματα, όπως το σεξ για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να γίνονται εικονικά», σημειώνει.

Θετικοί οι ειδικοί
Πολλοί ειδικοί, πάντως, είναι θετικοί στη χρήση της πληροφορικής για την ανακούφιση των ασθενών. Συμβουλές και τρόποι θεραπείας παρέχονται με τηλεδιασκέψεις ή ακόμη και SΜS, ενώ πρόσφατα ο ιταλικός σύλλογος ψυχοθεραπευτών «νομιμοποίησε» την ψυχοθεραπεία ον λάιν εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Είναι υποχρεωτικό για παράδειγμα ο ασθενής να γνωρίζει τα στοιχεία και την έδρα του θεραπευτή του, ενώ πρέπει να είναι ενήμερος για το αν στη θεραπεία του συμμετέχουν περισσότεροι από ένας ειδικοί. Επιπλέον οι θεραπευτές πρέπει να ελέγχουν εάν το πρόσωπο που ζητά βοήθεια δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί ή έχει τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

4 thoughts on “Online συμβουλευτικη & ψυχοθεραπεία

 1. 1. Ερώτηση (στο http://e-psychology.gr/forum/viewthread.php?tid=6334 ): σημερα πηγα στο δερματολογο για μια αλοιφη που ηθελα και για να δειξω ενα σημειο στο κεφαλι που απο το συνεχες πειραγμα των μαλλιων εχουν φυγει τριχουλες και αν και δνε ειναι ψυχολογος μου ειπε αυτο ειναι τριχοτιλομανια και μ δωσε αλοιφη το χω χρονια δεν δινω σμασια το κανω χωρις να το καταλαβαοινω και σαν να ηρεμω χωρις να ξερω γιατι..αυτο ειναι ιδεοψυχαναγκαστικη θεωρητικα?
  Απάντηση (που του δόθηκε): Τέτοια μου έλεγαν και εμένα κάποτε και μου έπαιρναν λεφτά ενώ με παραμύθιαζαν.
  Αγόρασα μια κουρευτική μηχανή, που κόβει μέχρι 3 χιλιοστά (BaByliss for men, από Media Markt). Κουρεύω όλο το κεφάλι μου γουλί. Αποτελέσματα:
  α) Σταμάτησε η φαγούρα,
  β) Δεν παίζω τα μαλλιά μου,
  (επιπλέον σημαντικά, μετά τα πρόσφατα μέτρα του ΔΝΤ:)
  γ) Δεν πηγαίνω στον κουρέα και την αμοιβή του κουρέα την ξοδεύω αλλού,
  δ) Αδιαφορώ για τις αντιδράσεις του ψυχολόγου που με έχασε από πελάτη και δεν ακούω πλέον τα επιχειρήματά του:
  – Μα τι έκανες; Είσαι με τα σωστά σου;
  – Νομίζεις ότι σου πέρασε η φαγούρα. Αυτό είναι “συμπέρασμα χωρίς επαρκή μαρτυρία”.
  – Αν δεν θεραπεύσεις την ψυχαναλυτική αιτία, θα σε χτυπήσει κάπου αλλού (Σημείωση: Δηλαδή τι εννοεί, μπορεί να τυφλωθώ;)
  Παράθεση (από το http://www.psixi.gr/howto.htm) Σκοπός του επαγγελματία Ψυχολόγου, όπως και κάθε άλλου επαγγελματία Υγείας, είναι να σας ανακουφίσει άμεσα και όχι μετά από… χρόνια θεραπείας.

 2. Ζούμε σε μία κοινωνία μη συνειδητοποιημένων πολιτών και σε ένα κράτος όπου “είσαι ότι δηλώσεις”.

  Κάποτε ο Φρόϋντ είχε καθιερώσει μια αρχή, σύμφωνα με την οποία ένας αναλυτής, προτού αναλάβει τη θεραπεία ενός ατόμου, θα έπρεπε να είχε υποβληθεί και ο ίδιος σε μια ψυχανάλυση, με αυστηρά κριτήρια. Έτσι πήγαίνοντας κάποιος σε έναν ψυχαναλυτή, είχε τουλάχιστον τη βεβαιότητα ότι ο εν λόγω θεραπευτής, τουλάχιστο, είχε κάνει μια στοιχειώδη προσπάθεια να δει τις άσχημες πλευρές του εαυτού του, το πως λειτουργούσε το ασυνείδητό του, τις επιθετικές ή αμυντικές του διαδικασίες που θα μπορούσε αν δεν τις γνώριζε να τις στρέψει εναντίον του μελλοντικού θεραπευόμενού του που θα έπεφτε στα χέρια του και ενδεχομένως θα τον εκνεύριζε ή θα αμφισβητούσε την αυθεντία του.

  Τώρα κάθε ψυχολόγος, χωρίς να έχει ψυχαναλυθεί, ξεσπάει το ασυνείδητο στον πελάτη του;

  1. Έχετε δίκιο για την ανάγκη της ψυχανάλυσης για να γίνει κάποιος ψυχαναλυτής, ωστόσο πρέπει να καταλάβετε ότι είναι άλλες οι κοινωνικές και προσωπικές ανάγκες που συντελούν στη διαμόρφωση του αιτήματος με το οποίο προσέρχεται κάποιος πελάτης στη θεραπεία του, ή την συμβουλευτική του.
   Η ψυχανάλυση είναι ένα κοπιώδες και μακρόχρονο έργο, αρχαιολογικής έρευνας στο πεδίο της ψυχής, ή σύμφωνα με μια άλλη άποψη, διαπαιδαγώγηση σε ένα τρόπο του σκέπτεσθαι, που μπορεί να αποδειχτεί περιττή για κάποιον άνθρωπο που απλά έχει ανάγκη κάποιες συμβουλές σε μια περίοδο της ζωής του.
   Επίσης, ας μην κάνουμε σημαία μας τόσες βεβαιότητες περί γεωγραφίας της ψυχής (ασυνείδητο-συνειδητό, εγώ-εκείνο, κλπ) ή περί λειτουργιών της, και κυρίως ας μην αποδίδουμε προθέσεις σε “περιοχές”, άρα και σε ανθρώπους, επαγγελματίες, άρα ώριμα άτομα υποτίθεται, με βάση μια και μόνο θεωρία.
   Εν ολίγοις, εγώ δεν συμφωνώ ότι η περαίωση μιας ψυχανάλυσης θα πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος ψυχολόγος ή και ψυχοθεραπευτής, αν θέλετε. Αντιθέτως, προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι η επαγγελματική εμπειρία, οι γνώσεις, η ηθική. Και αν θέλετε αυτά είναι επαγγελματικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν θεσμικά στη χώρα, ώστε τουλάχιστον νε μην μπορείς σε αυτόν τον τομέα “να είσαι ό,τι δηλώσεις”.
   Η περαίωση μιας ψυχανάλυσης θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για να γίνει κάποιος ψυχαναλυτής, και εγώ δεν δήλωσα πουθενά κάτι τέτοιο…

 3. tha thela na exw mia on line epafh me ena psuxalaluth!8a8ela na to dokimasw gia empeiria k mono an kai pisteuw oti h psyxalaush ma s boh8aei na niwsoume kalutera kai na antimetwpizoume katastaseis pou biwnoume

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.