αφηγηματικη θεραπεια

Η Αφηγηματική Θεραπεία  (narrative therapy) είναι μία εξέλιξη των Συστημικών Θεραπειών, κατά άλλους κομμάτι της Συστημικής Θεραπείας και κατά άλλους ένα βήμα πέρα από αυτήν. Διαμορφώθηκε από την ομάδα του Michael White, αυστραλού συστημικού θεραπευτή και του David Epston, νεοζηλανδού συστημικού θεραπευτή, στο κέντρο Dulwitch της Αυστραλίας. Είναι μία θεραπεία που εντάσσεται στην κονστρουκτιβιστική και κονστρουξιονιστική παράδοση της ψυχοθεραπείας.

Η πρακτική της έχει τη ζεστασιά της πρακτικής του Rogers αλλά και την ισχυρή δυναμική αλλαγής που φέρει η επικέντρωση στις λύσεις.

Είναι μία θεραπευτική πρακτική που αποφεύγει συνειδητά την ένταξη της προσωπικότητας του ανθρώπου σε νόρμες και βοηθά τον ενδιαφερόμενο να συνδεθεί με τις αξίες του, τα αποθέματά του καθώς και με τους σημαντικούς άλλους της ζωής και της ιστορίας του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τις συνθήκες για μια επαναδιήγηση της τρέχουσας ιστορίας του, της παρελθούσας ιστορίας του και των μελλοντικών του δυνατοτήτων, μία επαναδιήγηση η οποία είναι θεραπευτική για το άτομο αλλά και δημιουργός εναλλακτικών τρόπων συνομιλίας του ατόμου με το περιβάλλον του.

Η πρακτική της, ακριβώς επειδή δίνει έμφαση σε διαφορετικούς τρόπους συνομιλίας των ανθρώπων, είναι ιδανική για την εργασία με μεγαλύτερες συλλογικότητες ανθρώπων. Όταν αφορά την κοινοτική εργασία, λοιπόν, αξιοποιεί τις ίδιες αρχές με αυτές της θεραπευτικής εργασίας. Βοηθά τις κοινότητες να συνδεθούν με τις αξίες τους, τα αποθέματά τους και εκείνους τους τρόπους συζήτησης που αναδεικνύουν το υπάρχον δυναμικό τους για λύσεις και ανάπτυξη.

Ενδεικτικά, υπάρχουν οι ακόλουθοι χάρτες ή μέθοδοι της Αφηγηματικής Πρακτικής:

* Εξωτερικευτικές Συζητήσεις: το πρόσωπο δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι το πρόβλημα

* Συζητήσεις Επανασυγγραφής: λέγοντας τις ιστορίες μας με τρόπους που μας κάνουν πιο δυνατούς /ές

* Πρακτικές με Εξωτερικούς Μάρτυρες: Συνδέοντας τις ζωές των ανθρώπων και η χρήση ακροατηρίων

* Συζητήσεις Επανενσωμάτωσης στη Μνήμη (Re-membering conversations): λαμβάνοντας υπόψη αυτούς που έχουν συμμετοχή σε ότι αξίζει στη ζωή μας

* Ακρόαση και Πλούσια Περιγραφή των εναλλακτικών γραμμών ιστοριών των ανθρώπων

* «Τεκμηριώνοντας» την αλλαγή: Η χρήση γραμμάτων, βεβαιώσεων και συλλογικών εγγράφων

* Το Δέντρο της Ζωής: προσέγγιση στη δουλειά με ευάλωτα παιδιά