Οικογένειες-βραχυκύκλωμα, δημόσια παρρησία, queer γενεαλογίες και αναταραχές αρχείου: νέα δημοσίευση

Δημοσιεύτηκε λοιπόν, στα ελληνικά και αγγλικά στο νέο τεύχος 36 του ηλεκτρονικού περιοδικού συστημικής θεραπείας Μετάλογος, η συνέντευξη που κάναμε γραπτά με τον καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας στο κολέγιο St.Cross της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου. Η συνέντευξη ξεκίνησε από το βιβλίο του για την οικογένεια, αλλά αφορά και τις προβληματικές της παρρησίας, της γενεαλογίας και της αρχειακότητας, ή αλλιώς της αναταραχής αρχείου.

Η μεταξύ μας συνομιλία κράτησε περίπου 6 μήνες, παράγωγο της οποίας ήταν η συνέντευξη, μέσα στους οποίους έμαθα πολλά για τις κουήρ, γενεαλογικές και επανορθωτικές αναγνώσεις που κάνει στα πολιτισμικά κείμενα.

Στο ίδιο τεύχος περιλαμβάνεται και η βιβλιοκριτική που συνέθεσα για το βιβλίου του “Κάτι τρέχει με την οικογένεια: Έθνος, πόθος και συγγένεια στην εποχή της κρίσης”, όπου συζητώ γιατί τέτοιες ιδέες είναι χρήσιμες για την οικογενειακή – συστημική θεραπεία. Μπορείτε να δείτε την τελική εκδοχή της εδώ.

Καθώς το ερώτημα της αρχειοθέτησης είναι μια έγνοιά μου και το περιοδικό Μετάλογος επιμένει να περιορίζει την πρόσβαση πίσω από συνδρομές και paywall, μπορείτε να δείτε την πρωτόλεια μορφή των ερωταπαντήσεών μας, μαζί με κάποιες ερωτήσεις που παραλήφθηκαν, εδώ.

Εδώ μπορείτε να δείτε την τελική μορφή, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό. Και εδώ στα αγγλικά.

Έτσι, μπορείτε να δείτε και τις αλλαγές κατά την επεξεργασία.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.