10 link για την εβδομάδα #7

η 7η εκδοχή, πολύ καθηστερημένη, και αποτελούμενη κυρίως από συνέδρια, ωστόσο περιέχει και αυτό το video από το D.Mackler μιας συνάντησης ανταλλαγής απόψεων ακτιβιστών για τη διακοπή ψυχιατρικών φαρμάκων. Ομοφυλόφιλη υιοθεσία, ψυχανάλυση, συστημική, ψυχιατρική, ανοιχτός διάλογος και η εδραίωση μιας κριτικής προοπτικής για τις ψυχιατρικές διαταραχές είναι τα περιεχόμενα….

1. Η στοματική υγιεινή και η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου: Ένα παιγνιώδες άρθρο για το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, που το θέτει στη σωστή βάση. Γιατί τι υποχρεώσεις έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους; να μην σχιζοφρενιάσουμε (κυριολεκτικώς) τα παιδιά μας, να τα μάθουμε να πλένουν τα δόντια τους από μικρά και να τους κληροδοτήσουμε μεγάλες βιβλιοθήκες.” Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο…

2. Χρέος και Ψυχανάλυση, του Κ. Δουζίνα: ένα κείμενο από τον φιλόσοφο Κ. Δουζίνα, το οποίο επικεντρώνει την πολιτική ανάλυση για την κρίση και τα μνημόνια στην “επιθυμία του χρέους”, αναφερόμενο στον Μ. Λαζαράτο και τη “δημιουργία του Χρεωμένου Ανθρώπου” και στη λακανική θεωρία, για να υποστηρίξει την βιοπολιτική, πειθαρχική στο επίπεδο του υποκειμένου, λειτουργία του χρέους.

3. Το σώμα σε κρίση στον ψυχαναλυτικό και τον ιατρικό λόγο: Διεθνές συνέδριο ψυχανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διεθνείς προσκεκλημένοι, δείχνει την καλή ψυχαναλυτική δουλειά που γίνεται στο Τμ. Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, μαζί με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

4. Συνέδριο “Psychiatry beyond scientism”: Ένα συνέδριο που γίνεται το Γενάρη του 2015 στο Amsterdam, με αναφορά σε φιλοσοφικές και επιστημολογικές συζητήσεις περί της ψυχιατρικής.

5. Σταματώντας τα ψυχιατρικά φάρμακα: μια συνάντηση: Πολύ ενδιαφέρουσα οπτική καταγραφή μιας συνάντησης – εκπαίδευσης – συζήτησης ψυχιατρικών επιζώντων και ακτιβιστών από τις ΗΠΑ και τον κόσμο που αγωνίζονται για τη διακοπή και τη μείωση της χρήσης των ψυχιατρικών φαρμάκων. Με ελληνικούς υπότιτλους, χάρη στη δουλειά του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας.

6. Διημερίδα για τα 30 Χρόνια του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (6-7/12/2014): μια πολύ ενδιαφέρουσα συστημική διημερίδα που γίνεται στο Pierce College, εορτάζοντας τη διαχρονική συμβολή του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων στην ψυχοθεραπεία και την εκπαίδευση της Ελλάδας, με πάρα πολλούς γνωστούς προσκεκλημένους. Εδώ μπορείτε να δείτε και περιγραφές/περιλήψεις των εργαστηρίων που διεξάγονται.

7. 2ο Συνέδριο Συστημικής Ψυχοθεραπείας Κύπρου “Η βία ως μορφή σχέσης: πρόληψη, θεραπεία, εναλλακτικές προτάσεις” (29-30/11): Συνέδριο Κυπριο-Ελλαδικό συστημικής. Πολύ ενδιαφέροντα τα εργαστήρια, με εφαρμοσμένες πρακτικές στο θέμα της βίας και της οικογένειας.

8. Θετική Ενέργεια, η μάστιγα της εποχής: Για κάποιους ανθρώπους είναι απλώς αδύνατο να αποδεχτούν ότι πέρα από τις καλές, υπάρχουν και οι πραγματικά αισχρές, ανυπόφορες, ελεεινές στιγμές στη ζωή. Και τέλος. Χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Plain shit. Αντιδραστικά, και σε πλήρη άρνηση όντες, επιλέγουν όχι να διδαχθούν κάτι από την ατυχία, αλλά να τη μεταμφιέσουν σε κάτι αισιόδοξο, λες και τα λόγια με τα οποία περιβάλλεται μία μαλακία θα την κάνουν λιγότερο μαλακία. Η όλη εκστρατεία κουκουλώματος και βαυκαλισμού αποκτά σχεδόν δικτατορικές διαστάσεις, καθώς οι υποστηρικτές της προσπαθούν να την επιβάλουν στους άλλους με το ζόρι, προκρίνοντας τη μόνιμη ευφορία τους ως την μοναδική πρέπουσα στάση ζωής.Από το curlysue magazine.

9. Σκέψεις για τον Ανοιχτό Διάλογο: εισαγωγικό post από τον Dr. Tom Stockmann, ο οποίος παρακολουθεί το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που διοργανώνει το NHS στην Αγγλία. Αποτελεί μια πρώτη, βασική εισαγωγή για την προοπτική του Ανοιχτού Διαλόγου.

10. Undestanding Psychosis and Schizophrenia: καινούρια, ελεύθερα διαθέσιμη έκθεση από την Anne Cooke εκ μέρους του Τομέα Κλινικής Ψυχολογίας της BPS, η οποία παίρνει μια πολύ προοδευτική θέση για την ψύχωση, εντάσσοντάς την σε ένα συνεχές των ανθρώπινων εμπειριών, ανιχνεύει την αιτία της στο τραύμα, και συμπαρατάσσεται με τα κοινωνικά κινήματα των άμεσα ενδιαφερόμενων. Ό,τι ακριβώς δεν περιμένει κανείς να ακούσει από το κατεστημένο!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.