10 link για την εβδομάδα #6

1. Οι ομάδες των ΑΑ/ΝΑ έχουν χάσει την επαφή με τη σύγχρονη έρευνα στις εξαρτήσεις: ένα άρθρο/παρουσίαση το οποίο κριτικάρει την θεραπευτική, ομαδική πρακτική των ομάδων ΑΑ/Να με βάση τα νέα ευρήματα στις νευροεπιστήμες για τις εξαρτήσεις.

2. Recuperating Marcuse against a culture of cruelty: Μια συζήτηση της συνεισφοράς της ψυχοδυναμικής θεωρίας του Herbert Marcuse στη σημερινή (επαναστατική)

σκέψη και πρακτική, η οποία αποδίδει έμφαση στην αγάπη και την απόλαυση, απέναντι σε μια “κουλτούρα της σκληρότητας.

3. Conference: “The subject of addiction: culture and clinic”: ένα συνέδριο για τις 8-9/9 στο Νοτινγκχαμ, το οποίο συναρμόζει ψυχαναλυτικές, λακανικές έννοιες με τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία της τοξικοεξάρτησης.

4. Δεν σου αξίζει σεξ: ένα οργισμένο, πολεμικό κομμάτι στη lifo για το σεξιστικό βλέμμα και τη συμπεριφορά των ανδρών που καθιστά σεξουαλικά αντικείμενα τις γυναίκες.

5. Αν είσαι λευκός έχεις καλύτερη υγεία: ένα κείμενο με εκτενή στοιχεία και γραφήματα για τις διακρίσεις στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, το οποίο επεκτείνει την έννοια των προνομίων και στην υγεία. Διαφωνείς κανείς ότι τα ίδια ισχύουν και στην Ελλάδα;

6. Psychoanalysis comic: issues #2, 3, 4 online: Στη δεκαετία του ’50 είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ σε 5 μάλλον τεύχη ένα κόμικ με ήρωα έναν ψυχαναλυτή, μάλλον επειδή η ψυχανάλυση ήταν τότε τόσο πολύ μια κοινωνική τάση, που αποτυπώθηκε και σε κόμικ, ώστε μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα και κατανοητή. Πλέον μπορούμε να διαβάσουμε online το περιεχόμενό τους…

7. O Bob Whitaker συζητά με τον Jaako Seikkula: στο 10 Συνέδριο Οικογενειακής Θεραπείας της Σκανδιναβίας στις 31/8/2014. Αναφέρονται στην ψυχιατρικοποίηση, την ψύχωση, την οικογενειακή θεραπεία, την αναζήτηση μιας ανθρώπινης προσέγγισης, τον ανοιχτό διάλογο.

8. συνέδριο Κριτικής Κοινωνικής Ψυχολογίας – Affect -Embodiment & Politics: το υπέροχο αυτό συνέδριο που έγινε στη Βαρκελώνη πριν 2 χρόνια επαναλαμβάνεται το Φλεβάρη του 2015, με άλλο θέμα, το affect (επήρεια) και την σωματική εμπειρία. Μάλλον το πιο προκλητικό συνέδριο αυτών των χρόνων. Υποβολή περιλήψεων μέχρι 24/10/2014.

9. Psychosocial Studies Conference: call for papers: είναι η περίοδος των συνεδρίων τώρα, και η αγγλική Associal for Psychosocial Studies προγραμματίζει το 1ο ετήσιο συνέδριό της, με τίτλο “Psychosocial Connections: Practice, Policy and Research” που θα διεξαχθεί στις 16-17/12 στο Central Lancashire. Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων έχει παρατεθεί ως την 1η Οκτωβρίου.

10. H πολιτική της εργατικής έρευνας: το νέο τεύχος του ελεύθερης πρόσβασης περιοδικού ephemera (theory and politics in organization) ασχολείται με το θέμα της εργατικής έρευνας, με μια συλλογή πολιτικο-ακαδημαϊκών άρθρων. Πολύ ενδιαφέρον!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.