Νέα από την Αφηγηματική Θεραπεία στην Ελλάδα

Ξεκινά επίσημα στην Ελλάδα η λειτουργία του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής, που στόχο έχει να προωθήσει την εκπαίδευση στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία / Κοινοτική Πρακτική και την αξιοποίηση των πρακτικών της στη ψυχοθεραπεία, την κοινοτική πρακτική και το σχολείο.

Δραστηριότητες του Ινστιτούτου θα γίνονται στο πλαίσιο του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Ψυχοσωματικής Υποστήριξης BIENESTAR. (Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμες και οι ιστοσελίδες του Ινστιτούτου και του Κέντρου για περαιτέρω πληροφόρησή σας). 

1. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου βασικής εκπαίδευσης στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία, ξεκινά από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά ένας νέος κύκλος βασικής εκπαίδευσης, ο οποίος θα οδηγεί στον τίτλο του αφηγηματικού θεραπευτή. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται από το Dulwich Centre of Narrative Therapy (Αυστραλία) και συντονίζεται στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας.  

Το πρόγραμμα είναι διετές, ξεκινάει το Νοέμβριο 2011 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2013 και θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με βάση τη Θεσσαλονίκη. Οδηγεί στο Βασικό Πτυχίο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής και οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα θα αναγνωρίζονται από το Dulwich Centre ως αφηγηματικοί ψυχοθεραπευτές.

Επίσημη παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοέμβρη στα πλαίσια της ανοιχτής εκδήλωσης πριν από το πρώτο σεμινάριο για φέτος (βλ. παρακάτω) 

2. Το πρώτο εκπαιδευτικό τριήμερο από τα τρία που θα γίνουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 18-19-20 Νοεμβρίου 2011:

  • Παρασκευή 18 Νοεμβρίου: Ανοιχτή εκδήλωση,
  • Σαββατοκύριακο 19-20 Νοεμβρίου: Εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Η ανοιχτή εκδήλωση και το σεμινάριο θα έχουν τίτλο: «Εισαγωγή στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία: Οι βασικές έννοιες και πρακτικές στην πράξη».

Θα το συντονίσουν οι αφηγηματικοί ψυχοθεραπευτές:

  • Δανιήλ Δανιλόπουλος, παιδοψυχίατρος
  • Αδάμ Χαρβάτης, ψυχολόγος, MSc, PhD.

Στοχεύει να δώσει στους/στις συμμετέχοντες/ουσες ένα στέρεο πλαίσιο για την επιλογή και την εφαρμογή των βασικών πρακτικών της αφηγηματικής ψυχοθεραπείας, ώστε να μπορούν να βάλουν τις ιδέες σε πράξη στο δικό τους πλαίσιο δουλειάς. Λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες στην εφαρμογή της στην Ελλάδα αντλώντας από τη δική μας εμπειρία αλλά και από τις συζητήσεις με συναδέρφους και τις εκπαιδευτικές εμπειρίες μαζί τους. Θα γίνει αναφορά επίσης σε «δύσκολες καταστάσεις» στην ψυχοθεραπεία. Περισσότερες πληροφορίες θα σας στείλω ένα μήνα περίπου πριν το σεμινάριο.

Το κόστος συμμετοχής για το σεμινάριο θα είναι 130 ευρώ για επαγγελματίες και 100 ευρώ για φοιτητές.

 

3. Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στα ελληνικά από τις εκδόσεις του University Studio Press (σειρά “Περί Συστημάτων”). Είναι το βιβλίο της Alice Morgan “Τι είναι η Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία: Μια ευκολοδιάβαστη εισαγωγή”. Η κ. Alice Morgan υπήρξε συνεργάτης του Michael White στο Dulwich Centre και –ανάμεσα στα άλλα- έχει συγγράψει μαζί του ένα ακόμη βιβλίο.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης στο α΄ εκπαιδευτικό τριήμερο (Παρασκευή 18 Νοεμβρίου) θα υπάρξει και μία μίνι παρουσίαση του βιβλίου. 

 

Πρόγραμμα εκπαίδευσης που οδηγεί σε Βασικό Πτυχίο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Εργασίας (Σύντομη Περιγραφή) 

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται από το Dulwich Centre, το εκπαιδευτικό-θεραπευτικό κέντρο που δημιούργησε την αφηγηματική θεραπεία.

Το πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια. Οδηγεί στο Βασικό Πτυχίο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (Graduate Certificate in Narrative Therapy and Community Work) με το οποίο οι απόφοιτοι αναγνωρίζονται από το Dulwich Centre ως αφηγηματικοί ψυχοθεραπευτές. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

A) Μία σειρά από 6 εκπαιδευτικά τριήμερα (ανοιχτή εκδήλωση + διήμερο σεμινάριο), που κατανέμονται στο διάστημα δύο χρόνων. Οι εκπαιδευτές είναι μέλη του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Dulwich Centre, του διεθνούς εκπαιδευτικού θεραπευτικού κέντρου της Αυστραλίας, που έχει εισηγηθεί την Αφηγηματική Θεραπεία. Στα σεμινάρια μπορείτε να εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή. Παρόλα αυτά ας γνωρίζετε ότι ένας κύκλος έξι σεμιναρίων ξεκινά τον Νοέμβριο του 2011 και ολοκληρώνεται το Μάιο του 2013.

            [Επίσης, εφόσον δεν ενδιαφέρεστε για το πτυχίο αφηγηματικού θεραπευτή (αλλά μόνο για κάποιο συγκεκριμένο θέμα) μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτόνομα –χωρίς επιπλέον υποχρέωση περαιτέρω συμμετοχής- οποιοδήποτε εκπαιδευτικό τριήμερο θέλετε]

B) Ενότητα Πιστοποίησης. Αυτή αφορά μία στενή συνεργασία με το Dulwich Centre, η οποία περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία:

α) Ανάγνωση βιβλιογραφίας και συγγραφή εργασιών.  Αυτή η διαδικασία γίνεται σε στενή συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Dulwich Centre, μέσω διαδικτύου (eleanring).

Καταρχήν η ανάγνωση της βιβλιογραφίας αφορά 10 θέματα και καταλήγει σε 10 μικρές εργασίες-αναστοχασμούς των 500 περίπου λέξεων (οι οποίες αποτελούν στην ουσία απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήσεις που στόχο έχουν να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση των συμμετεχόντων με την πρακτική). Η πρακτική αυτή δεν είναι απαραίτητο να είναι κλασσική ψυχοθεραπευτική πρακτική, θα πρέπει όμως να είναι πρακτική.  Για παράδειγμα, μπορεί να αφορά το συντονισμό κάποιας εκπαιδευτικής ομάδας, η οποία θα οργανωθεί και θα συντονιστεί με βάση τις αρχές και τις πρακτικές της Αφηγηματικής Θεραπείας. Το Dulwich Centre και ο συντονιστής του προγράμματος στην Ελλάδα με χαρά θα συζητήσουν τέτοιες προτάσεις από εκπαιδευόμενους. Στην πορεία μία από αυτές τις εργασίες θα διευρυνθεί στις 1000 λέξεις και θα αναρτηθεί στο elearning site του Dulwich Centre. Η όλη διαδικασία θα καταλήξει σε μία μεγαλύτερη εργασία των 5000 λέξεων με θέμα επιλογής του εκπαιδευόμενου. Αυτή θα είναι και η τελική εργασία, η οποία θα παρουσιαστεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Dulwich Centre, που θα έρθει στην Ελλάδα.

β) Eποπτεία από το Dulwich Centre. Αυτή περιλαμβάνει δύο τηλεφωνικές ή μέσω skype εποπτείες με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Dulwich Centre καθώς και μία τελική “ζωντανή” εποπτεία με το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα έρθει στην Ελλάδα για την παρουσίαση των εργασιών. Η (μέσω διαδικτύου) συνεργασία με το Dulwich Centre θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2012 και θα τελειώσει τον Μάιο του 2013. Θα υπάρξει όμως και επόμενος τέτοιος κύκλος συνεργασίας.

Γ) Υποστήριξη νέων επαγγελματιών. Για τους εκπαιδευόμενους που δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή, υπάρχει ειδική σειρά εργασιών υποστήριξης που παρέχονται, ώστε να βάλουν σε εφαρμογή τις ιδέες της Αφηγηματικής Θεραπείας. Με έμφαση ενισχύονται ώστε να συμμετέχουν στις συναντήσεις δι-εποπτείας που οργανώνονται.

            Το κόστος του προγράμματος είναι αυτή τη στιγμή:

Το κόστος των 6 ανεξάρτητων εκπαιδευτικών ενοτήτων (180 ευρώ η μία για επαγγελματίες, 130 για φοιτητές για τη φετινή χρονιά με την έγκαιρη πληρωμή της καθεμίας ενότητας) + 1000 ευρώ για τη συνεργασία με το Dulwich Centre η οποία περιγράφτηκε πιο πάνω (ενότητα πιστοποίησης)

(Σημείωση: Το κόστος της ενότητας πιστοποίησης περιγράφεται με βάση τις τιμές του προηγούμενου εκπαιδευτικού κύκλου. Μπορεί να υπάρξει μικρή ανατίμηση, όταν θα ξεκινήσει)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.