Από φθινόπωρο χειμώνας; όχι, αλλά μια νέα χρονιά αρχίζει…

Υπηρεσίες Ψυχολογικής Υποστήριξης


Καθώς γυρίζουμε από τις διακοπές και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στην καθημερινότητα και την οικονομική ύφεση, που καταθλίβει ολόκληρη την κοινωνία, θα ακολουθήσουμε μερικές ιδέες που προτείνω για εργαστήρια και ομάδες που μπορούν να ξεκινήσουν στο γραφείο, αν υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται:

  1. Ομάδα συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης & προσωπικής ανάπτυξης για άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας ή ανεργίας

Καθώς η κρίση και η ύφεση επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία και περισσότερο μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, είναι ελάχιστη υποχρέωση να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσοι και όσες βρισκόμαστε σε επαγγέλματα υποστήριξης. Οπότε, για άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας, ή νιώθουν ότι απειλείται άμεσα η δουλειά τους και κατεπέκτασιν η ζωή τους, διοργανώνουμε μια δωρεάν ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, που θα συναντιέται εβδομαδιαίως, για τη συζήτηση των κοινών προβλημάτων και την εύρεση αποθεμάτων και πρακτικών λύσεων/διεξόδων στην καθημερινότητα.

Η ομάδα θα γίνει εφόσον υπάρξει επαρκής αριθμός συμμετοχών (5+).

Κόστος συμμετοχής δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 6981714143.

2. Ομάδα Ανάγνωσης κλασικής λογοτεχνίας (Book club= book therapy):

Στην ομάδα αυτή μπορούμε να διαβάσουμε ομαδικά – δηλαδή να αποφασίζουμε για βιβλία, να τα διαβάζουμε όλοι μαζί και να τα συζητάμε ανά εβδομάδα – κλασικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Από προσωπική εμπειρία, βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι συνεχώς αναβάλλουν να διαβάσουν κλασικά κείμενα, επειδή χρειάζονται ένα σπρωξιματάκι, λίγη υποστήριξη από άλλα άτομα, για τα οποία το διάβασμα των βιβλίων αυτών είναι σημαντικό. Η ομάδα αυτή στοχεύει να καλύψει αυτό το έλλειμα υποστήριξης, προσφέροντας το χώρο στα μέλη της να διαβάσουν, και το χρόνο να συζητήσουν αυτά που διάβασαν, για την σχέση τους με την ανθρώπινη ύπαρξη, τα προβλήματά της, και την πείρα που μας δίνει η κλασική λογοτεχνία. Μπορούμε να συζητήσουμε το κλασικό έργο λογοτεχνών όπως οι Καζαντζάκης, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Κάφκα, Τζόυς, κ.α., για να δούμε πως μπορεί να μας βοηθήσει στη ζωή μας σήμερα.

To book club θα γίνει εφόσον υπάρξει επαρκής αριθμός συμμετοχών (5+).

Κόστος συμμετοχής πολύ χαμηλό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 6981714143.

3.    “Το γελοίο πείραμα”: μια (πειραματική) ομάδα γέλιου μόνο για άνδρες

Το γέλιο, η οικειότητα λείπουν σήμερα από τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς η μικρή μας μεσογειακή κοινωνία γνωρίζει την πρώτη μεγάλη ύφεση του 21ου αιώνα. Αντιθέτως, βλέπουμε οι άνθρωποι να απομακρύνονται, κλεισμένοι σε πολύ στενά κουβούκλια και σε σχέσεις ψηφιακής απόστασης. Ιδίως πάει να λείψει από τις ανδροπαρέες, στην κρίσιμη ηλικία των πρώτων -άντα, οι οποίες πέρα των άλλων, βιώνουν και την αλλαγή του ρόλου τους μέσα στην οικογένεια.

Όμως, το φαιδρό, το γελοίο, το αστείο, η πλάκα, το καρναβαλικό στοιχείο είναι κρίσιμα σημεία για την εμπειρία του ανδρισμού, για την ψυχοκοινωνική (αυτο)υποστήριξή του – σε μια κοινωνία που ψυχολογική βοήθεια είναι ακόμα ταμπού – και περισσότερο για την “αποδόμηση” των παραδοσιακών εικόνων που έχουμε για τον άνδρα. Οπότε σε αυτή την ομάδα, σε μικρό κύκλο, θα εξερευνήσουμε “πειραματικά”, με διάφορες τεχνικές και εργαλεία (τεχνικές γιόγκα, κλασικές ταινίες, stand-up comedy, κλπ…) πως γελάμε και πως μας κάνει να αισθανόμαστε ως άνδρες. Μέσα από την εγγύτητα μιας μικρής ανδρικής ομάδας, μέσα από την οικειότητα που νιώθουμε όταν γελάμε μαζί, θα σκεφτούμε τι μας κάνει αυτό που είμαστε και τι μας κάνει να είμαστε καλά μέσα μας.

Η ομάδα θα γίνει εφόσον υπάρξει επαρκής αριθμός συμμετοχών (5+).

Κόστος συμμετοχής πολύ χαμηλό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 6981714143.

Update:

Νέο σύστημα χρεώσεων με κλιμάκωση αμοιβής για τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας

Πέρα από την 1η ομάδα χωρίς χρέωση για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα της επισφάλειας και της ανεργίας, από το φθινόπωρο θα εφαρμοστεί το ακόλουθο σύστημα αμοιβών για την ατομική συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία:

  • 60% έκπτωση σε φοιτητές/τριες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών – απαραίτητη η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας από ανάλογη σχολή (γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει). Τιμή 25 ευρώ η συνεδρία.
  • 50% έκπτωση σε άτομα που διαθέτουν: κάρτα ανεργίας, κάρτα πολυτέκνων, κάρτα Α.ΜΕ.Α., φοιτητική ταυτότητα (άλλων σχολών). Τιμή 30 ευρώ η συνεδρία.
  • 40% έκπτωση για γυναίκες εργαζόμενες.
  • Και άλλοι διακανονισμοί είναι δυνατοί ανά περίπτωση


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.