ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ

 

Προσεγγίζοντας την εικόνα σώματος μέσα από τη δημιουργικότητα

το σεμινάριο αυτό το διοργανώνουν 2 φίλες, είναι πολύ αξιόλογη προσπάθεια, γι’ αυτό και πρέπει να προβάλλεται! ΓΚ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υμνώ το σώμα που πλάθει τη συνείδησή μου

που φυλάει σε μια κρυψώνα του όσα της ξεφεύγουν

που γεννάει αισθήσεις, σκέψεις, τη μιλιά μου.Το σώμα

που όταν χαθεί θα ζει μες στις δικές μου λέξεις

αυτό που μου γέννησε και τη λέξη χρόνος

γιατί χωρίς το ανθρώπινο κορμί χρόνος δεν υπάρχει

ή κι αν υπάρχει ποτέ δεν αποχτάει νόημα.

 

Υμνώ το σώμα που με αντέχει, δε με έχει βαρεθεί

δε με έχει αποτινάξει από πάνω του,το σώμα που

ό,τι κι αν του κάνω, με μεταφέρει, με μετακινεί, με κρατάει ορθό.

Υμνώ το απόλυτο σώμα, το σώμα όλων, το δικό μου,

που με καλύπτει, με έχει σφιχτά αγκαλιασμένο

αυτό που μαζί μια μέρα θα τελειώσουμε

( απόσπασμα από το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου “ Υμνώ το σώμα”)

 

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ;

Με τον όρο θεραπεία μέσω τέχνης εννούμε την ψυχοθεραπευτική εκείνη προσέγγιση που χρησιμοποιεί τη δημιουργική διαδικασία της τέχνης προκειμένου να βελτιώσει τη φυσική, νοητική και συναισθηματική ευημερία των ατόμων ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής ομάδας. Στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η δημιουργική διαδικασία λειτουργεί ως προβολικό εργαλείο και με αυτο τον τρόπο βοηθά στην ανάδυση ενδόμυχων σκέψεων, στην επίλυση συγκρούσεων, στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, στη μείωση των επιπέδων άγχους, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της προσωπικής ανάπτυξης του ατόμου.

Σημασία στη θεραπεία μέσω τέχνης δεν έχει το αισθητικό αποτέλεσμα, δεν κρίνονται δηλαδή τα άτομα με βάση τις καλλιτεχνικές τους κλίσεις. Ενδιαφέρει περισσότερο η διαδικασία και η επαφή του ατόμου με την προσωπική του δημιουργική πλευρά.

 

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΙΚΟΝΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πολλές φορές ο τρόπος που ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μπορεί να είναι διαφορετικός από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν. Εικόνα σώματος είναι η υποκειμενική αντίληψη που έχουμε για την εξωτερική μας εμφάνιση και συμπεριλαμβάνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε σχέση με το σώμα και τα χαρακτηριστικά μας.

Κάθε κοινωνία διαμορφώνει κατά καιρούς τις δικές της αντιλήψεις για την ιδανική εικόνα σώματος, ως απόρροια διαφόρων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων, αλλά και των μηνυμάτων και των προτύπων ομορφιάς. Οι εικόνες, όμως, για το σώμα που κυριαρχούν στο χώρο των ΜΜΕ αποκκλινουν σταθερά από τα σώματα που στην πραγματικότητα υπάρχουν. Πρόκειται για «ιδεατές κατασκευές», οι οποίες τοποθετούν το άτομο σε διαρκή θέση σύγκρισης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει συχνά διαστρεβλωμένη ή αρνητική εικόνα για το ίδιο.

 

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΩΜΑΤΟΣ;

 

Ας αναλογιστούμε πόσες φορές στην καθημερινότητά μας ακούμε το σώμα του και τις ανάγκες/επιθυμίες του και πόσες το εμπιστευόμαστε στην επικοινωνία μας έναντι του λόγου που μας παρέχει περισσότερη ασφάλεια. Αναφέραμε προηγουμένως πως κάποιος/α μπορεί να έχει διαστρεβλωμένη, αρνητική ή και παντελώς ελλιπή εικόνα για τον εαυτό του. Η εικόνα αυτή βιώνεται από το άτομο με συναισθήματα δυσαρέσκειας, ντροπής, απογοήτευσης και θυμού, μειώνει την αυτο-εκτίμησή του, δημιουργεί αίσθηση ανικανοποίητου, έντονο στρες, δυσκολία αποδοχής του εαυτού και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά του, τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους και την ικανότητά του να απολαμβάνει τη ζωή.

Μέσα από την ενασχόληση με ποικίλα εκφραστικά μέσα( ζωγραφική, κολάζ, θεατρικό παιχνίδι, μουσική, σωματική έκφραση) θα επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε τη δημιουργική

πλευρά του εαυτού μας και να την εμπιστευτούμε προκειμένου να δώσουμε διέξοδο σε ασυνείδητες σκέψεις και καταπιεσμένα συναισθήματα και να συμφιλιωθούμε με την εικόνα μας στο σύνολό της.

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σάββατο 23/2/13 και ώρες 10.00- 13.00: Σώμα και αισθήσεις

Κυριακή 24/2/13 και ώρες 12.00- 14.30: Το σώμα ως φορέας μη λεκτικής επικοινωνίας

ώρες 14.30- 17.00: Τα πρότυπα και η επιρροή τους στην εικόνα σώματος

 

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους προβληματίζονται σχετικά με την εικόνα σώματός τους και επιθυμούν να εξερευνήσουν τις εκφραστικές του δυνατότητες μέσα από μια δημιουργική διαδικασία. Είναι εισαγωγικό στην τεχνική της θεραπείας μέσω τέχνης με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει θεραπευτικές προεκτάσεις. Στη συνέχεια όσοι επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση σταθερής ομάδας με θεραπευτικό χαρακτήρα, όπου θα ασχοληθούμε με την ψυχοσυναισθηματική μας πλευρά που είναι συνδεδεμένη με τη διατροφική μας συμπεριφορά και την εικόνα του εαυτού μας στο σύνολό της.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο μας “ Κλειδαρότρυπα” που βρίσκεται στην Ηλιούπολη.

Διεύθυνση: Γαβριηλίδη 11, Κ. Ηλιούπολη

Πληροφορίες : 6985070055, 6978691818

polyanagnostopoulou@gmail.com

georgia.papavasiliou@gmail.com

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής

Κόστος σεμιναρίου : 15 ευρώ

 

Η Πωλίνα Αναγνωστοπούλου είναι Ψυχολόγος ( απόφοιτος Α.Π.Θ) με ειδίκευση στη Διατομεακή Θεραπεία μέσω Τέχνης (ISPA, Βαρκελώνη). Έχει εμπειρία στο χώρο της ψυχικής ασθένειας και της αναπηρίας, ενώ παράλληλα έχει οργανώσει βιωματικά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης στη Βαρκελώνη και την Αθήνα.

Η Γωγώ Παπαβασιλείου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και εξασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου, σε χώρους υγείας, στην εκπαίδευση (ΙΕΚ) και με αρθρογραφία. Έχει εκπαιδευτεί (ΚΕΨΕΦ, Αθήνα) και εφαρμόζει προγράμματα συμβουλευτικής προσέγγισης στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς χρόνια υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.