Συστημικό Σεμινάριο για τις Εξαρτήσεις

ΕΞΑΡΤΗΣΗ:

Από τη ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΝΟΣΟ στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ;

Μια συστημική ματιά στις εξαρτήσεις

 

Η εμπλοκή των ναρκωτικών στις σχέσεις είναι η έκφραση αυτής της ατέρμονης αναζήτησης των ορίων ανάμεσα σε έναν κόσμο που δεν περιέχει παρά σχέσεις ακατάλυτες και σε ένα σύμπαν που περιέχει δεσμούς που μπορεί να διαρραγούν.

 

Στο σεμινάριο αυτό θα προσεγγίσουμε το φαινόμενο της εξάρτησης από τη σκοπιά της Συστημικής Θεραπείας. Θα δούμε πώς στήνεται ο θεραπευτικός χορός των δύο ειδικών : του ανθρώπου με πρόβλημα εξάρτησης και του θεραπευτή.

Θα δούμε γιατί η ομάδα των συνομιλήκων έχει ελάχιστη ή και καθόλου επιρροή όταν η οικογένεια παραμένει ισχυρή, πώς γίνεται η επιλογή του συμπτώματος της εξάρτησης, ποιες σκέψεις και δράσεις την ενισχύουν, πώς αξιοποιούνται τα τελετουργικά της εξάρτησης. Θα μιλήσουμε για την ελεγχόμενη χρήση και την πλήρη αποχή, θα αναλύσουμε έννοιες όπως ψευδοεξατομίκευση, τριγωνοποίηση, αφιέρωση, οριοθέτηση, απώλεια και πένθος.

Μέσα από το γενεόγραμμα, τα γλυπτά, την τεχνική της εξωτερίκευσης, τελετές προσδιορισμού και άλλες ασκήσεις θα δούμε πώς δουλεύουμε με τις οικογένειες και τα αδέλφια των ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης. Κυρίως, θα δούμε την εξάρτηση ως μια προσπάθεια «λύσης» που αξίζει αναγνώρισης.

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά σειρά προτεραιότητας σε συστημικούς-οικογενειακούς θεραπευτές, σε εκπαιδευόμενους στη συστημική-οικογενειακή θεραπεία, σε επαγγελματίες ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, σε φοιτητές ψυχοκοινωνικών σχολών και (εφόσον υπάρχουν θέσεις) σε άλλους ενδιαφερόμενους.

 

Οργάνωση / Συντονισμός /δηλώσεις συμμετοχής : Παπαμιχαήλ Παναγιώτα, ψυχολόγος, συστημική θεραπεύτρια, 6973680066, verapapamix@yahoo.gr

 

Ημερομηνίες : Μία Παρασκευή το μήνα, ώρες 19.30 – 21.45, στις ημερομηνίες :

28/9, 19/10, 16/11, 07/12/2012, 18/1, 15/2, 15/3, 12/4, 17/5 και 14/6/2013

 

Τόπος : Μπόταση 80, Πειραιάς

 

Κόστος : 25 ευρώ για κάθε συνάντηση, 15 ευρώ για φοιτητές

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.